Laminasyon Neden Kullanılmaktadır?
Sayfalar ile kağıtların yırtılmasını önleyerek çok daha fazla dayanıklı olmalarını sağlayan laminasyon çeşitleri suya, neme ve lekelere karşı dayanıklı bir hal almaktadır. Yapılan baskı işleminden sonra yüzey kaplama işlemleri ile daha kaliteli baskı ürünleri elde edilebilir.
Baskı işlemlerinin kaliteli ve uzun ömürlü olmalarını sağlamak için yapılan yüzey kaplama işlemleri matbaacılıkta laminasyon işlemi olarak geçer. Laminasyon ayrıca koruyucu malzeme kullanılarak kağıt yüzeyin kaplanması işlemine denmektedir.
Yüzey kaplama malzemeleri selefon, vernik ve lak malzemeler olarak sıralanmaktadır. Yapılacak olan kaplama işlemine göre mat, yarı mat ya da parlak olarak uygulanan kaplama malzemeleri daha kaliteli baskılar elde etmenizi sağlamaktadır.
Laminasyon Baskı Türleri Nelerdir?
Laminasyon baskının ne olduğunu merak edenlerin öncelikle bilmesi gerekenler, laminasyon türleri olmalıdır. Şimdi temel bazı laminasyon türlerine hep beraber bakalım:
Mat Laminasyon: Mat laminasyon basılı olan materyali şık ve sofistike bir hale getirdiğinden dolayı en yaygın kullanılan laminasyon türlerinden biridir. Ayrıca parlak laminasyona göre daha doğal bir görünümü vardır. Basılı olan görüntüye yumuşak bir görünüm katarak koyu renklerde kontrastın gücünü düşürür. Doku olarak kadifeye benzemektedir.
Parlak Laminasyon: Popüler bir tür olarak bilinen parlak laminasyon da yazılar ve görseller daha net göründüğünden görseller daha kontrastlı olur. Doku olarak parlak ve kaygan bir görünüme sahip olduğundan kir, leke, toz ve parmak izi tutmama özelliğine sahiptir. Ayrıca maliyet açısından da daha ekonomiktir.
İpek Laminasyon: İpeksi laminasyonda diğer laminasyon türlerine benzeyen süreçler izler. Basılı olan materyalin üzerine ince ve şeffaf bir plastik şerit basılarak şeffaf bant ya da şerit kağıdın daha dayanıklı ve sağlam olması sağlanır. Diğerlerinden ayrılan özelliği ise yumuşak ve kaliteli bir görünüme sahip olmasıdır.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.